ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΝΟΥ

CALL NOW: +30 22830 22323

Νέα & Ανακοινώσεις

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΩΣ ΠΡΟΙΟΝ “ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ” ( ΠΟΠ ) Η ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΝΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΩΣ ΠΡΟΙΟΝ “ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ” ( ΠΟΠ ) Η ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΝΟΥ

Μετά από πολύχρονες προσπάθειες -οι οποίες προσέκρουαν στην ελληνική γραφειοκρατία και στις γνωστές αγκυλώσεις του ελληνικού δημοσίου συστήματος- ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΝΟΥ πέτυχε στις 13–11-20 την πιστοποίηση του κατεξοχήν παραδοσιακού τυριού της Τήνου, της ΚΟΠΑΝΙΣΤΗΣ , ως προϊόν ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΠΟΠ), με βάση σχετική απόφαση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ που είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  για τις πιστοποιήσεις αυτές.

     Η  ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ ΤΗΝΟΥ : Είναι μαλακό τυρί με αλοιφώδη υφή και έντονη πικάντικη – πιπερίζουσα γεύση που παράγεται από αγελαδινό γάλα, στο τυροκομείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου.

Είναι το κατεξοχήν παραδοσιακό τυρί της Τήνου, αφού ήδη από το  1809 ο τηνιακός ιατροφιλόσοφος  Μαρκάκης Ζαλώνης στο σύγγραμμα του  με τίτλο “ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ” που εκδόθηκε στο Παρίσι  αναφέρει επί λέξη για την κοπανιστή: “μαλακό τυρί πιο δυνατό και πιο πικάντικο από το παλαιωμένο ροκφόρ ή το ζερομέ”.

Επίσης οι καθηγητές Β. Κ. Βεινόγλου και Ε. Ανυφαντάκης  το 1980 σημειώνουν ότι «…οι πιο γνωστοί τύποι κοπανιστής είναι της Μυκόνου και της Τήνου…», στο κεφάλαιο «ειδική τυροκομία» του πανεπιστημιακού συγγράμματός τους «Γαλακτοκομία», όπου περιγράφουν  την κοπανιστή.

Σήμερα επιτρέπεται η παραγωγή του  μόνο στα νησιά των Κυκλάδων  γιατί είναι προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

Χρησιμοποιείται ως άλλειμα σε καναπεδάκια και συνοδεύει έτσι άριστα το ούζο, το τσίπουρο, το ρακί, την μπύρα και το κρασί.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΟΠ ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ