ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΝΟΥ

CALL NOW: +30 22830 22323

Νέα & Ανακοινώσεις

ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ :  ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΤΡΟΦΙΜΟ

 

Το γάλα είναι μια πολύ πλούσια, υψηλής θρεπτικής αξίας τροφή, που έχουμε ανάγκη από πολύ μικροί, για να κτίσουμε και να διατηρήσουμε ένα γερό οργανισμό.

Περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ασβέστιο, βιταμίνες και φώσφορο, σε ποσότητες και αναλογίες που δεν βρίσκουμε σε καμιά άλλη τροφή.

Από την άμελξη του γάλακτος από το ζώο (στην περίπτωση μας από την αγελάδα), ακολουθούν κάποια απαραίτητα στάδια. Ένα από αυτά είναι η θερμική επεξεργασία του (= παστερίωση) ώστε να εξοντωθούν οι διάφοροι μικροοργανισμοί.

Η  ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, γίνεται σε θερμοκρασία 72  έως 73 βαθμών κελσίου, έτσι ώστε να είναι απολύτως ασφαλές και να κρατά αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστατικά και την φυσική του γεύση.

Αντίθετα τα γάλατα ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, όπως είναι το ΓΑΛΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗΣ, το ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ (U.H.T.) και το ΕΒΑΠΟΡΕ,  θερμαίνονται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, πάνω από 100 βαθμούς  Κελσίου και έως 145 !!! για μικρή ή μεγάλη χρονική διάρκεια, ώστε να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και εκτός ψυγείου. Χάνουν όμως έτσι τα περισσότερα από τα  πολύτιμα    θρεπτικά συστατικά τους.

Είναι γνωστό  ότι όσο περισσότερο βράζει κανείς τις τροφές, τόσο περισσότερο αλλοιώνονται κάποια από τα συστατικά τους. (βράσιμο σημαίνει θερμοκρασία τουλάχιστον 100 βαθμοί).  Το ίδιο συμβαίνει και με τα γάλατα ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, αφού κατά την διάρκεια της θερμικής επεξεργασίας τους, η θερμοκρασία ξεπερνά κατά πολύ τους 100 βαθμούς Κελσίου. Το αποτέλεσμα  είναι μέρος από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους να καταστρέφεται.

Ειδικότερα  οι βιταμίνες του γάλακτος C, B1, B12 και φολικό οξύ που είναι στοιχεία ιδιαίτερα ευαίσθητα στην υψηλή θερμοκρασία, καταστρέφονται σε ποσοστό έως και 50% στα γάλατα ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.

Οι βιταμίνες αυτές καθώς και οι βιταμίνες Α, Β2, Β6 και Ε είναι απαραίτητες στην ανάπτυξη , την όραση, την επιδερμίδα και την άμυνα του οργανισμού κατά των λοιμώξεων.

Το γάλα είναι μια από τις κύριες πηγές ασβεστίου για τον οργανισμό του ανθρώπου. Βοηθά στην δημιουργία και στην διατήρηση γερού σκελετού. Βέβαια αυτό που έχει σημασία είναι η δυνατότητα του ασβεστίου να απορροφάται από τον οργανισμό. Έτσι όσο ασβέστιο δεν απορροφάται είναι άχρηστο για τον οργανισμό.  Στο γάλα που έχει θερμανθεί πάνω από τους 100 βαθμούς Κελσίου , το 50% του ασβεστίου του μετατρέπεται σε αδιάλυτη μορφή που είναι μη απορροφήσιμη !!!

Τέτοιο γάλα λοιπόν δεν αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου για παιδιά, εγκύους και γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση.

Η υψηλή θέρμανση του γάλακτος επηρεάζει και αλλοιώνει και την γεύση του, ακόμα και το χρώμα του. Αυτό οφείλεται στις αλλαγές στην μορφή του λίπους, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών του.

Τέλος το  ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ είναι πιο εύπεπτο από τα γάλατα ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, γιατί περιέχει  λακτόζη και μηδαμινή λακτουλόζη. Η  λακτόζη που περιέχει το γάλα, λόγω της υψηλής θέρμανσης της, μετατρέπεται  σε λακτουλόζη,  η οποία δεν απορροφάται από κανένα ανθρώπινο οργανισμό και συχνά δημιουργεί στομαχικές διαταραχές όταν καταναλώνεται μέσω των γαλάτων  μακράς διαρκείας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: το υγιεινότερο, το καλύτερο και το θρεπτικότερο γάλα είναι μόνο το ΦΡΕΣΚΟ που παστεριώνεται στους 72 με 73 βαθμούς Κελσίου όπως είναι το ΓΑΛΑ του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΗΝΟΥ που επιπλέον έχει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται προς πώληση στα καταστήματα της Τήνου μόλις τρεις ώρες αφότου αρμεχθεί από την αγελάδα.

Κάθε πρωί το ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΤΗΝΟΥ αρμέγεται από τις τηνιακές αγελάδες και αμέσως έρχεται στο τυροκομείο όπου ελέγχεται, παστεριώνεται, ψύχεται και εμφιαλώνεται σε χάρτινη υγιεινή συσκευασία και αμέσως μεταφέρεται στα ψυγεία των καταστημάτων προς διάθεση… ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ

Ματθαίος   Βίλλας

γεωπόνος – προϊστάμενος τυροκομείου

 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ

ΤΗΝΟΥ  ΚΥΚΛΑΔΩΝ