Πρατήριο: Λεωφ. Μεγαλόχαρης 22, Χώρα Τήνου
Τηλ.: 22830 23289

περι ΓΡΑΒΙΕΡΑΣ

Για  το κείμενο αυτό πήραμε πολλά κομμάτια από το άρθρο με τίτλο «Πού θα βρεις την καλύτερη Γραβιέρα στην Αθήνα;  Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το δημοφιλές ελληνικό τυρί» που δημοσιεύτηκε  από την ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ στις  25.5.2019 στο LIFO.GR

“Το ότι η γραβιέρα είναι ένα τυρί με αρχική ευρωπαϊκή καταγωγή δεν μειώνει σε τίποτα την αξία και την ποιότητα της ελληνικής γραβιέρας, η οποία είναι εξαιρετική.

Αν αναζητήσουμε το σκληρό τυρί που έχει την καλύτερη θέση στο ελληνικό τραπέζι, η γραβιέρα είναι αδιαμφισβήτητα ο απόλυτος κυρίαρχος στις προτιμήσεις πολλών Ελλήνων φανατικών τυροφαγάδων.

Τη βρίσκεις σε όλες τις εκδοχές και προσεγγίσεις: ωμή, για την αρχή, το τέλος ή και τη μέση ενός γεύματος, τριμμένη για κάθε είδους νόστιμη μακαρονάδα, μαγειρεμένη σε πίτες μουσακάδες, παστίτσιο αλλά και σε κάθε λογής κλασική ή σύγχρονη παρασκευή που απαιτεί τυρί.

Το γεγονός ότι η γραβιέρα είναι τόσο πολύ δεμένη με το ελληνικό τραπέζι σε κάνει να πιστεύεις ότι υπήρχε στην παραγωγή και στη διατροφή των Ελλήνων εδώ και αιώνες. Στην πράξη, όμως, η ιστορία της δεν είναι μακρόχρονη, καθώς μόλις στις αρχές του 20ού αιώνα ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες για να παραχθεί από εγχώρια πρώτη ύλη ένα σκληρό τυρί στα πρότυπα του ελβετικού gryuère και του αντίστοιχου ιταλικού griviera.

Το ότι είναι ένα τυρί με αρχική ευρωπαϊκή καταγωγή δεν μειώνει σε τίποτα την αξία και την ποιότητα της ελληνικής γραβιέρας, η οποία είναι εξαιρετική. Άλλωστε, υπάρχουν εδώ και χρόνια ελληνικές γραβιέρες των οποίων η δημοτικότητα  είναι τόσο μεγάλη που δύσκολα βρίσκεις τυροκομείο στην ελληνική επικράτεια που να μη φτιάχνει κάποιο τυρί τύπου γραβιέρας.

….Το χρώμα της πρέπει να είναι από απαλό κίτρινο έως έντονο κίτρινο και η ακριβής απόχρωση εξαρτάται από το είδος του γάλακτος που έχει χρησιμοποιηθεί.

Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν κάτι για την ιστορία του δημοφιλούς ελληνικού τυριού, αξίζει να αναφέρουμε ότι πατέρας της ελληνικής γραβιέρας είναι ο Ηπειρώτης τυροκόμος Νικόλαος Ζυγούρης, ο οποίος θεωρείται θεμελιωτής της ελληνικής γαλακτοκομίας, καθώς ήταν ο εμπνευστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, της οποίας υπήρξε και ο πρώτος διευθυντής.

Ο Ζυγούρης, προσπαθώντας να βελτιώσει το σκληρό τυρί Αγράφων, που τότε ήταν το μόνο αξιόλογο ελληνικό σκληρό τυρί, έφτιαξε για πρώτη φορά ελληνική γραβιέρα το 1914 στο Γαλακτοκομείο Λάππα στη Μανωλάδα, στα τότε βασιλικά κτήματα. Ακολούθησε τη βασική συνταγή της ελβετικής γραβιέρας  επί το ελληνικότερο, χρησιμοποιώντας αρχικά αιγοπρόβειο γάλα αντί του αγελαδινού που χρησιμοποιεί η ελβετική συνταγή. Αυτή η αρχική προσπάθεια αποτέλεσε την αφορμή για πολλούς πειραματισμούς και βελτιώσεις, μεταξύ άλλων και στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Η πορεία των παραλλαγών αυτών οδήγησε στη δημιουργία ενός ελληνικού τυριού με χαρακτηριστικά σαφώς διαφοροποιημένα από τον Ελβετό πρόγονό του και δίκαια πλέον η ελληνική γραβιέρα κατατάσσεται στην εγχώρια τυροκομική παράδοση. Η γραβιέρα φτιάχνεται παντού στη χώρα όπου υπάρχει παραγωγή γάλακτος

Υπάρχουν πολύ αξιόλογες παραγωγές γραβιέρας σε διάφορες περιοχές της χώρας με άριστη ποιότητα. Οι γεύσεις και τα αρώματα που χαρακτηρίζουν την παραγωγή κάθε περιοχής ποικίλλουν, γεγονός που σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες που διαμορφώνουν την ποιότητα και την ποικιλία της χλωρίδας που θρέφει τα ζώα, η ράτσα των ζώων γαλακτοπαραγωγής, οι μικρές διαφοροποιήσεις στη σύνθεση του γάλακτος και, βεβαίως, οι ιδιαίτερες τεχνικές που χρησιμοποιεί κάθε τυροκομείο.

Έτσι, έχουμε :

  • τη γραβιέρα Κρήτης·
  • τη γραβιέρα Νάξου·
  • τη γραβιέρα Αγράφων·
  • τη γραβιέρα Τήνου, που φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα και χαρακτηρίζεται από ευγενική υφή, αρώματα ξηρών καρπών και προσωπικότητα δυνατή και πιπεράτη·
  • τη γραβιέρα Μετσόβου·
  • τη γραβιέρα Αμφιλοχίας·
  • τη γραβιέρα Μυτιλήνης·
  • τη γραβιέρα Τριπόλεως·
  • τη γραβιέρα Πάρου.

You might be interested in …