Πρατήριο: Λεωφ. Μεγαλόχαρης 22, Χώρα Τήνου
Τηλ.: 22830 23289

Κοπανιστή ΠΟΠ Τήνου

Προϊόντα Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου
Προϊόντα Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου
Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου

Μαλακό τυρί με αλοιφώδη υφή και έντονη πικάντικη – πιπερίζουσα γεύση που παράγεται από αγελαδινό γάλα, στο τυροκομείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου. Είναι το κατεξοχήν παραδοσιακό τυρί της Τήνου, αφού ήδη από το 1809 ο τηνιακός (από το χωριό Κρόκος) ιατροφιλόσοφος Μαρκάκης Ζαλώνης στο σύγγραμμά του με τίτλο “ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ” που εκδόθηκε στο Παρίσι αναφέρει επί λέξη για την Κοπανιστή ΠΟΠ Τήνου: “μαλακό τυρί πιο δυνατό και πιο πικάντικο από το παλαιωμένο ροκφόρ ή το ζερομέ”.

Χρησιμοποιείται ως άλειμμα σε καναπεδάκια και συνοδεύει έτσι άριστα το ούζο, το τσίπουρο, το ρακί, την μπύρα και το κρασί.

Συσκευάζεται σε δοχεία 3,5 ή 17 κιλών και κατόπιν παραγγελίας σε μπολ 300 ή 600 γρ.

Ένα προϊόν παραγωγής του Τυροκομείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου από αγελαδινό γάλα που συλλέγεται καθημερινά.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου

Κοπανιστή

«…..Η αξία στην διατροφή του ανθρώπου της Κοπανιστής, είναι παρόμοια με αυτή της φέτας δηλαδή περιέχει λίπος, αλάτι και πρωτεΐνες. Το υψηλό ποσοστό σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και βιταμίνες βοηθούν την ανάπτυξη του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα βοηθάει στην ανάπτυξη του σκελετού, του μυϊκού ιστού και ταυτόχρονα συντελεί στην αναπλήρωση των φθορών του οργανισμού. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι δρα προστατευτικά ώστε να μην δημιουργηθούν και να μην αναπτυχτούν καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και στην προστασία, από την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου όπως είναι του εντέρου και της ουροδόχου κύστης. Κύριοι υπεύθυνοι για την προστατευτική δράση της είναι διάφορα συστατικά που περιέχει: όπως το λινολεϊκό οξύ, διάφορα σφιγγολιπίδια, η βιταμίνη Α και μερικά γαλακτικά βακτήρια. Τέλος δρα προστατευτικά έναντι της τερηδόνας των δοντιών κυρίως λόγω της εξουδετέρωσης των οξέων της πλάκας των δοντιών, από τις πρωτεΐνες που περιέχει….»


Άλλα Προϊόντα

Επιπλέον προϊόντα παραγωγής του Τυροκομείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου από γάλα που συλλέγετε καθημερινά από τις αγελάδες του νησιού.