Πρατήριο: Λεωφ. Μεγαλόχαρης 22, Χώρα Τήνου
Τηλ.: 22830 23289

Τυρί Πέτρωμα Τήνου

Προϊόντα Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου

Το «Πέτρωμα» είναι φρέσκο τυρί , το κατεξοχήν παραδοσιακό τυρί της Τήνου, που το φτιάχνουμε   από αγελαδινό γάλα. Αφού πήξει το γάλα, πιέζουμε το τυρόπηγμα  ώστε να αποβάλλει τα υγρά του και να στεγνώσει κάπως, δηλαδή  να “πετρώσει”, να γίνει  συμπαγές. Αποτελεί την βάση για τα τηνιακά τυριά που παράγουμε: την κοπανιστή, το καρίκι και το τυράκι.

Διατίθεται χύμα κατόπιν παραγγελίας και χρησιμοποιείται πολύ για την τοπική ζαχαροπλαστική. Ειναι το τυρί που φτιάχνουμε τα πασχαλινά γλυκά τυροπιτάκια και τις σκεπαστές.  

Τα γλυκά τυροπιτάκια είναι το ξεχωριστό  παραδοσιακό  γλυκό που θα βρείτε όλο τον χρόνο στα ζαχαροπλαστεία της Τήνου και σε όλα τα σπίτια του νησιού την περίοδο του Πάσχα.

Χρησιμοποιείται επίσης για κατανάλωση ως επιτραπέζιο φρέσκο τυρί, για αλμυρές τυρόπιτες και για προσθηκη στην χωριάτικη σαλάτα αντικαθιστώντας την φέτα

Ένα προϊόν παραγωγής του Τυροκομείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου από αγελαδινό γάλα που συλλέγεται καθημερινά.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου

Πέτρωμα

«…το τυροκομείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου παράγει το γνήσιο παραδοσιακό πέτρωμααπό φρέσκο αγελαδινό γάλα με την τηνιακή συνταγή των γιαγιάδων μας, οι οποίες μας έμαθαν βέβαια την τεχνική τους, αλλά κι εμείς την εξελίξαμε προσθέτοντας την επιστημονική γνώση της τυροκομίας και την μακρόχρονη εμπειρία μας. Το πέτρωμα μας το γνωρίζετε, το έχετε δοκιμάσει, το έχετε ευχαριστηθεί στην γεύση σας. Τα Πασχαλινά τυροπιτάκια ή οι γλύκες τυροπιτούλες σας, ακόμη και οι σκεπαστές τυρόπιτες, γλυκές ή αλμυρές, μα και τόσα άλλα φαγητά ή σαλάτες με βάση το πέτρωμα πλημυρίζουν με γεύση και άρωμα τον ουρανίσκο σας. Ας κρατάμε τα έθιμα του τόπου μας, φτιάχνοντας κάθε ΠΑΣΧΑ τις τηνιακές γλυκές τυρόπιτες και σκεπαστές … Το τυροκομείο μας είναι εδώ για να σας το υπενθυμίζει και για να σας βοηθά στην πραγματοποίησή τους… και υπερηφανεύεται γι αυτό τόσα χρόνια τώρα….»


Άλλα Προϊόντα

Επιπλέον προϊόντα παραγωγής του Τυροκομείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου από γάλα που συλλέγεται καθημερινά από τις αγελάδες του νησιού.